Ambitalia


március 26, 2019

A klímaberendezések működési elve

A klímaberendezés napjainkban már nélkülözhetetlen, hiszen a nyári hőség kizárólag segítségével viselhető el. A korszerű készülékek az átmeneti és a téli hónapokban akár a fűtés funkcióját is képesek ellátni, ráadásul mindezt energiatakarékos működéssel, környezetbarát módon. De mégis mi alapján működik a rendszer? Ezen az oldalon részletes leírásokat találhat a klímaberendezések működéséről.

 

Ha egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, miként hűti le a levegőt a klíma, akkor azt mondhatnánk, hogy tulajdonképpen egy párolgó folyadék hűti a környezetét. Természetesen a dolog nem ilyen egyszerű. A működési elv a régi korok ivóvíz hűtésére emlékeztetnek. Az ókorban például úgy hűtötték az ivóvizet, hogy egy agyag edénybe vizet öntöttek, de a mázat elhagyták, aminek következtében a víz egy kis mennyisége elpárologhatott. Ez utóbbi hűtötte az edényben maradt vizet. Valahol hasonlóképpen működnek napjaink korszerű klímái is, csak itt az elpárolgott folyadékot a rendszer nem engedi kárba veszni, hanem lecsapatja a gőzt, majd újra felhasználja.

 

Ugyan még csak a legszebb tavaszi heteket éljük, de sokan már ilyenkor is gondolnak arra, hogy hamarosan megérkezik a tikkasztóan meleg nyár. Érdemes időben elintézni a klímavásárlás teendőit, hiszen amint egyre melegebb lesz, úgy találni mind kevesebb klímaszerelő szakembert. Persze felmerül a kérdés, hogy milyen márka és típus mellett érdemes letenni a voksot. Mivel a klíma esetében hosszú évek megbízható működésével számolhatunk, ezért a minőségre kiemelt hangsúlyt érdemes helyezni. Nem utolsó sorban tény az is, hogy ha egy megbízható márkát választunk, akkor az esetleges meghibásodások egyszerűen javíthatóak, és garantáltan kapni hozzá alkatrészeket, ha idővel ez válna szükségessé.

 

A fixen beszerelhető klímák mellett a mobil klímák is mind nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nem véletlen, hiszen ezek beszereléséhez nincs szükség profikra, ráadásul a készülék könnyedén mobilizálható, magunkkal vihető akár nyaralóba, akár hétvégi házba, de például igény szerint a garázst, tetőteret is hűthetjük segítségével. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a klíma használata nem merül ki a bekapcsolásnál, hiszen annak rendszeres karbantartására és tisztítására is célszerű ügyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.