Ambitalia


szeptember 29, 2015

Varázslatos olasz ízek

receptkep1Az olasz konyhát sokan leegyszerűsítik a tésztákra, és a pizzára, pedig ez súlyos tévedés. Az olasz konyhának ezer színe van, ahogy Itáliának is.

Az olasz konyha sokszínűsége az ország történelmi és földrajzi sokszínűségén alapszik. Az ország északi tartományai az Alpok legmagasabb hegyvonulataira kúsznak el. Ez nem a napfényes Itália hazája, és gasztrokultúrája is messze áll a tészták világától. Itt az erőkben gazdag területeknek köszönhetően a vadételek népszerűek, és az erdőkben is megtermő bogyósok. A lankásabb részek kiváló bortermelő területek. Ez a terület a húsok hazája.

Kicsit délebbre haladva találjuk Európa egyik legtermékenyebb alföldjét a Pó-síkságát. A klasszikus európai gabonanövények mellett ez Európa egyik legnagyobb rizstermelő vidéke is. Kinek jutna eszébe Olaszországról a rizs? Pedig ez is Itália! A Húsos rizottó olaszos csengése nem véletlen!

Ha keletre haladunk ott találjuk a osztrák állammal közös határvidéket. Régen a Habsburg államnak sokkal jelentősebb hatása volt ezekre a vidékekre, nem véletlen, hogy Velencétől nem idegen az édes és a sós, vagy éppen savanyú ízek keverése, ami egyébként idegen az olasz konyhától. Nekünk magyaroknak külön érdekes lehet, hogy itt a gulyás, vagy éppen a rizskoch sem ismeretlen, nem hiába a hosszú közös múlt.

Olaszország szíve, Emilia Romagna, ami a sajtok és a hús hazája. Innen (is) eredeztethető a Garfield által legendássá tett lasagne. De innen származik a pármai sonka is. Hús és tésztafélék együtt, ez Olaszország szíve.

Toscana ismét olyan különlegességgel szolgál, amire csak Olaszország képes. Itt az ételek egyik alapanyag a gesztenye, és a gesztenyéből készített liszt. Ami nekünk különlegesség, az ebben a tartományban minden élelmiszer alapja.

A déli tartományok konyhája alapvetően más, mint az északi, vagy középső területeké. Itt már tömeges a gabonatermesztés, és a zöldségtermesztés. Ez az olívaolaj hazája és a pármai sonka alapanyag a szarvasmarha itt már teljesen eltűnik, hogy helyét átadja az igénytelenebb kecskének és birkának és a belőle készült ételeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.