Ambitalia


november 02, 2015

Egyre többen vásárolnak Magyarországon is téli gumit

teligumiA jelek szerint érdemes volt annyi kampányt folytatniuk a közlekedésbiztonsági szakembereknek és az abroncsgyártóknak annak érdekében, hogy az emberek ne nyári abroncsokkal közlekedjenek a hidegebb időszakokban, az utóbbi években ugyanis drasztikusan megnövekedett azon autósok száma, akik specifikus, jó minőségű téli gumit használnak ősztől-tavaszig – adta hírül a Gumiabroncsakciok.hu.

Mint ismert, hazánkban a rendszerváltás után katasztrofális volt az autók abroncsainak felszereltsége és állapota, így a tulajdonosok jelentős többsége még hóban is rossz minőségű, olcsó nyári abroncsokon közlekedett, így rengeteg baleset történt ebből kifolyólag. Az utóbbi években azonban a rossz minőségi gumik miatt történt balesetek mennyisége drasztikus mértékben visszaesett, méghozzá elsődlegesen azért, mert a magyarok egyre több téli gumit vásárolnak, ezáltal egyre kevesebben használnak nyári abroncsokat a hidegebb időszakban.

A jövőben további növekedés várható

Noha konkrét számadatokról sajnos nem hallottunk, a Continental magyarországi részlegének értékesítési vezetője, avagy Tokaji Vilmos a Napi Gazdaság munkatársainak adott interjúban arról beszélt, hogy az elmúlt években végre hazánkban is jelentős növekedést tudott mutatni a téli gumik piaca, ezáltal érezhető, hogy egyre több téli gumit használ el és vásárol a magyar, ez a tendencia pedig a jövőben tovább folytatódik majd. Noha mindezt alaposan befolyásolja, hogy éppen milyen kemény tél köszöntött ránk, a tavalyi enyhe időszak ellenére is sikerült növekedést felmutatnia az iparágnak, ami vélhetően az újabb autók számának növekedésével magyarázható, valamint azzal is, hogy az emberek a figyelmeztetések hatására belátták, hogy a leghidegebb időszakban csak és kizárólag egy megfelelő téli abronccsal közlekedhetnek biztonságban.

Ha az átlagosnál enyhébb az időjárás, az a legtöbb esetben azt jelenti, hogy bár a gyártók és a nagykereskedők általában el tudják adni készleteiket, azonban a kiskereskedőknek addig kell várniuk erre, illetve a felszerelésre, amíg be nem köszönt az igazi rossz idő, az első fagyok, az első havas útszakaszok. A tendencia azt mutatja, hogy a magyar autósok általában mindig meg szokták várni ezt az eseményt, így csak akkor váltanak téli gumira, ha már az utak állapota nem megfelelő. Márpedig a felkészült autósok – és azok is, akik a fenti módon járnak el –, nagyon jól tudják, hogy nem szabad az utolsó percig várni a gumicserével, hiszen nem kell hó ahhoz, hogy a nyári gumi használhatatlanná váljon, elegendő már az is, ha tartósan 7 Celsius fok alatt marad a hőmérséklet.

Miért kell 7 Celsius fok alatt téli gumi?

Noha szinte minden egyes autós tudja, hogy 7 Celsius fok alatt már ajánlott téli gumit felszerelni az autóra, azzal viszont csak kevesen vannak tisztában, hogy miért pont ez az a lélektani határ? Ennek megállapítását korábban tudományos kísérletek egész sorozata előzte meg, így a szakemberek azt tapasztalták, hogy egy átlagos nyári abroncs ezen a hőmérsékleten még képes megfelelő biztonságot garantálni optimális körülmények között – tehát nem száguldozva –, azonban 7 Celsius fok alatt már a sebességhatárok betartása mellett is sokkal hosszabb fékutakat és instabilitást idéz elő.

A probléma forrása egyébiránt a nyári gumi összetételében keresendő, hiszen ezek eredendően nagyon kemény keverékkel rendelkező abroncsok, amelyeket magas hőmérsékletek elviselésére terveztek, ugyanakkor a nagy hidegben ezek még jobban megkeményednek, és képtelenek megfelelően érintkezni az útfelülettel, avagy megfelelő tapadást biztosítani.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.