Ambitalia


április 04, 2022

Szép és esztétikus vinyl padló

Talán soha nem volt akkora kreativitásra és variabilitásra lehetőség a lakberendezésben, mint napjainkban, amikor megannyi termék közül válogathatunk. A lakás alapját azok az elemek biztosítják, melyek később nem lesznek annyira szem előtt, mégis, mint egy szép festménynél a jól megválasztott képkeret, fokozzák a hatást.

Ezek az ízfokozók a lakásokban a padlóburkolatok, a tapéták, a nyílászárók. Nem mindegy, hogy milyen anyag, milyen szín, milyen minta mellett tesszük le a voksunkat akkor, ha épp ezeket a darabokat válogatjuk egy lakberendezési katalógusból.

 

Most elsősorban a padlóburkolatokról kívánunk szólni, melyeknek egyik korunkban legelterjedtebb variánsa a vinyl padló. Első említésére nem ember asszociál a műanyag padlólapok kapcsán valami jó dologra, sokan ódzkodnak attól, hogy ilyet vigyenek a lakásukba, azt tartják, hogy a linóleum, csempe, igazi fa padlók azok, melyek igazi minőséget képviselnek, míg a vinyl padló, aminek az anyaga PVC nem annyira strapabíró és esztétikus. Ám ebben tévednek, sőt, mondjuk a linóleumnál ezek a padlóburkolatok sokkal keményebbek, esztétikailag és minőségi szempontból is kiemelkedőbbek, tartósabbak, jóval gyorsabban lehet dolgozni velük a lehelyezésüknél.

 

Sokan azért kedvelik a vinyl padlókat mert nagyon sokféle kapható belőlük, azaz van közöttük kő, fa és kerámia mintájú is, tehát bár nem igaziak, mégis “jóféle hamisítványok”, olyanok, melyek nagyon jól mutatnak minden otthonban.  Ráadásul nem is süt róluk az, hogy “hamisak”, példának okáért a fa mintázatú vinyl padlók megszólalásig hasonlítanak az eredetiekre.

 

Sokan nem is tudják, de ezek a burkolatok még környezetbarátak is. Lerakásuk vinyl végtelenül gyors és egyszerű. Egy alapréteg kerül először az alapzatra, amiknek az a feladata, hogy stabilitást biztosítani, de ennek még nincsen mintázata. Az csak a második réteg, amit fotórétegnek is neveznek. A mintázattal ellátott vinyl lapot PUR felületkezeléssel véglegesítik, ezáltal egy olyan felületvédelem lesz kialakítva, melyet nem kell waxolni úgy, mint a linóleumot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.