Ambitalia


június 19, 2023

Laminált padló cseréje: mikor érdemes?

A laminált padló széleskörű előnyei között tartjuk számon ennek a burkolattípusnak az időtálló tulajdonságait, illetve újratelepítésének egyszerű kivitelezhetőségét. A szakirodalom eltérő időtávlatokat szokott említeni a laminált padlók szavatosságát illetően. Ez egyrészt nagymértékben függ a típustól, a használattól, valamint a karbantartás gyakoriságától és szakszerűségétől.

Másrészt a vélemények is megoszlanak a tekintetben, hogy pontosan mikor is jön el az ideje a cserének. Az biztos, hogy rendes használat és gondozás mellett, 10 évig kiválóan fog bennünket szolgálni a kiválasztott laminált padló. Kisebb sérülésekkel a 15 év is könnyedén kihúzható, extra gondoskodás esetén a 20 év is elképzelhető. Ezt követően azonban mindenképpen érdemes lesz újratelepíteni a laminált burkolatot. Olykor felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e csupán egy-egy sérült lapot kicserélni?

Elméletileg igen, azonban ez a gyakorlatban mégsem ajánlott, maximum akkor, ha az eredeti parketta legfeljebb néhány éves, és természetesen ugyanazzal a típussal egészítjük ki. Alapjáraton azonban a laminált padlózat konzisztenciája így megsérül, ami további minőségromlást eredményezhet. Ezen kívül gondoljunk arra is, hogy ha már vesszük a fáradtságot, hogy egyenként felbontjuk a burkolatot, akkor már egyszerűbb a teljes cserét is végrehajtani.

Egyébként ennek időszerűségét bizonyos laminált padló sérülések egyértelműen jelzik. Ide tartozik többek között a több milliméteres horpadás vagy kitüremkedés, az esetleges szétcsúszások, továbbá a már zavaró mértékű recsegés is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.