Ambitalia


június 29, 2015

Szent László-utat szervezne az RMDSZ a lovagkirályhoz kapcsolódó települések útvonalán

Szent László-utat szervezne a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöksége olyan észak-magyarországi és erdélyi települések útvonalán, amelyek valamilyen módon a lovagkirályhoz kapcsolódnak.

Az RMDSZ hétfői hírlevele szerint a Szent László örökségút első körben 45, magyarok által lakott települést érintene, amelyeken végighaladva a turisták a lovagkirály történetével, ábrázolásaival, a nevéhez kapcsolódó mondákkal ismerkedhetnének meg. Az örökségút kiépítésében az RMDSZ Magyarország kormányára és az érintett önkormányzatokra, a megvalósításban pedig az Európai Unió pályázati forrásaira is számít.
A kezdeményezők szerint az útvonal kialakítása fellendítheti a turizmust a Szent Lászlóhoz kapcsolódó településeken, és ezáltal munkahelyeket, jobb életfeltételeket teremthet a magyar emberek számára.
Hegedüs Csilla, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy az útvonal többek között olyan magyarországi településeket érintene, mint Vizsoly és Kisvárda, ahol Szent László-ábrázolások maradtak fenn, Erdélyben a lovagkirály által alapított Nagyváradot, a király nevét viselő Tordaszentlászlót, a királymondában is említett Tordai hasadékot, és a Szent László-freskót őrző Székelydályát is érintené. Hozzátette, a települések lánca igény szerint bővíthető.
Hegedüs Csilla hangsúlyozta, hogy az elképzeléshez összetett marketingterv tartozik. Fontosnak tartják, hogy ne csak a vallásos turizmus vagy az örökségturizmus kedvelőit szólítsák meg, hanem mobilalkalmazással és informatikai háttérrel tegyék vonzóvá a kirándulási útvonalat a fiatalok számára is.
Az ügyvezető alelnök hozzátette, az útvonal kialakításához az Európai Bizottág kulturális oktatási és sport igazgatóságához készülnek pályázatot benyújtani. Az útvonalon megtalálható műemlékek helyreállításához azonban a Romániában rendelkezésre álló EU-s forrásokra is számítanak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.